måndag 24 mars 2008

Kalle och Chokladfabriken - Larvigt roligt

Tim Burton har tillsammans med sin fästmö Helena Bonham Carter och Johnny Depp inte bara skapat Sweeney Todd, men också en filmatisering av Kalle och Chokladfabriken (Charlie and the Chocolate Factory). Det märks att han har gjort den för barn baserad på en mycket populär barnbok (med samma namn av Roald Dahl).

Johnny Depp gör här rollen som fabriksägare Willy Wonka, som murat in sig i sin stora fabrik, vilken endast hans produkter ses lämna. Hans godis (särskilt choklad) är fantastisk och ingen vet riktigt hur han på egen hand kan skapa sådana enorma mängder sötsaker. En dag skickar Wonka ut meddelandet att han har låtit inkludera fem gyllne biljetter i fem vanliga Wonka chokladkakor. De barn som har tur nog att komma över en chokladkaka med just en sådan biljett får en gratis dag med Willy Wonka på fabriken. En av dessa barn skall dessutom erhålla ett speciellt pris. I sitt slitna ruckel i utkanten av staden sitter Charlie Bucket (Kalle Spann) med sina föräldrar och morföräldrar, och drömmer om en biljett...

Tim Burtons val av Johnny Depp var det inget fel på. Hans underbara, hänsynslösa tolkning av Willy Wonka får en att ramla av stolen i skrattplågor. Vad som också är roligt är sångnumrerna, vilka är så larviga att man knappt vet om man ska sucka eller garva. Freddie Highmore gör en hedervärd insats som Charlie, och Kalle och Chokladfabriken bör anses ett mycket bra filmtips, särskilt om du gillar Johnny Depp.

Handling - 7
Foto - 7
Musik - 6
Skådespelare - 8

Totalt Betyg - 7

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: