fredag 8 februari 2008

Gökboet - Milos Formans största

Om Amadeus var bra vet jag sjutton om Milos Forman ändå lyckades ännu bättre med filmen Gökboet, som spelades in 8 år tidigare. Skam om ni inte har sett den.

I huvudrollen som Randle P. McMurphy har vi kanske världens bäste skådespelare Jack Nicholson. Han lyckas i sin roll som mentalt sjuk för att slippa fängelse och istället sättas på mentalsjukhus. Här går han emot övermakten och vägrar tolerera att patienterna blir drogade, och hans vägran att lyda order övertygar de andra patienterna att ta sig mera friheter. Sköterskan Ratched (Louise Fletcher) vill dock annorlunda med sin kyla och elakhet kontrar hon.

Aldrig har jag velat ta livet av någon efter att ha sett gökboet. Louise Fletcher gör avskyvärt bra ifrån sig och jag kan knappt förstå att hon fortfarande är i livet idag. Övriga karaktärer är lika magiska de. Vi ser 1.52 m långe Danny DeVito som lille Martini, och Brad Dourif som miserable Billy Bibbit. Will Sampson är makalös som enorm indian (2.02 m på den tiden). Tro mig, detta är ett makalöst bra filmtips. Filmen innehåller dessutom ljuvlig humor.

Handling - 10
Foto - 8
Musik - 8
Skådespelare - 10

Totalt Betyg - 9

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: