onsdag 27 februari 2008

World Trade Center - fantastisk story, misslyckad filmatisering

Bra Filmtips existerar inte bara för att ge tips på de bästa filmerna, men också för att varna för de mindre bra. Filmen World Trade Center, regisserad av Oliver Stone, är baserad på 11 september. I titeln kallar jag detta för en fantastisk händelse att filmatisera, vilket förstås här ett alltför kontroversiellt sätt att uttrycka det på, men samtidigt sant, då fantasiskt inte nödvändigtvis behöver innebära någonting positivt. Någonting som dock inte borde vara omöjligt är att skapa en mer sevärd film en denna.

John McLoughlin (Nicholas Cage) leder en liten grupp poliser som tillsammans planerar hjälpa till i evakueringen av World Trade Center. Hans grupp hamnar dock mitt under raset av ett av tornet och endast McLoughlin och en relativt Nyutexaminerad polis vid namn Jimeno. Cellskräcken tar vid, liksom oron hos deras familjer.

Oliver Stones filmatisering fokuserar mer på de smutsiga detaljerna och den långt ifrån komfortabla känslan att vara fast under ett stenblock, än på själva katastrofen. De som har sett Plutonen känner väl igen sig. Men jag skulle vilja ha lite mer av ingrediensen katastrof - mer förtvivlade familjer, mer detaljer om själva terrordådet. Filmen fokuserar för mycket på två män. Dialogerna är dessutom galet utdragna.

Handling - 5
Foto - 5
Musik - 5
Skådespelare - 5

Totalt Betyg - 5

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: