lördag 16 februari 2008

Ringaren i Notre Dame - musiken gör filmen

Alan Menken, få vet vem det är, men han är en av mina allra största idoler, och det är på grund av honom som Ringaren i Notre Dame väl förtjänar en plats här på Bra Filmtips.

I Ringaren i Notre Dame står vanskapte Quasimodo i centrum, klockringaren i Notre Dame, och med stenfigurer som enda sällskap. Han tas om hand av domare Frollo, hans grymme fostrare. Hans liv förändras den dag har smiter ner från sitt klocktorn och ner på torget där narrspelen är i full gång. Han blir förälskad i den bedårande Esmeralda, som dock lyckas reta upp Frollo så ohemult att han är redo att ta till vad som helst för att få tag på henne.

Andledningen att jag ser denna Disneyfilm om och om igen är inte att filmen är extremt spännande eller att skämten är klockrena. Musiken är extraordinär, och att man inte hittar Alan Menkens musikaler på fler topplistor än man gör är för mig en gåta. Alan Menken har förutom Ringaren i Notre Dame skrivit musiken till Den Lilla Sjöjungfrun, Skönheten och Odjuret, Alladin, Pocahontas, Herkules, och ett antal andra som inte är Disney (kan ha glömt någon Disneyfilm). Introt till Ringaren i Notre Dame är musikkonst utan dess like.

Handling - 6
Foto - 6
Musik - 10
Skådespelare - 6

Totalt Betyg - 7

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: